El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimecres, 10 d’abril del 2013

Centenari de l’Esport Club Granollers II

Alfred Canal i Comas, fundador i president. Qui era?

“Un metge amb una dedicació completa a la seva ciutat tant en els aspectes sanitaris com socials”, el defineix un amic seu. Dissortadament aquesta qualitat humana no fou considerada per la dictadura franquista un cop acabada la (in)civil guerra perquè morí víctima de les represàlies indiscriminades, que primer el condemnaren a mort, desprès li comutaren la pena per cadena perpetua i quan la malaltia era irreversible li reduiren a set anys concedint-li la llibertat,  morin poc temps desprès, l’any 1942.
Neix el 19 de dxesembre de 1884, essent els seus pares, Martí Canal i Canal i Maria Teresa Comas i Juliachs. Orfe de mare als cinc anys, el pare es casa amb Filomena Garriga i Fontanals. Estudia batxillerat a l’Escola Sant Francesc de Granollers i medicina, primer a l’Hospital de la Santa Creu i el darrer curs a l’Hospital Clínic de Barcelona (1900-1907). Cal remarcar que per ajudar als pares a pagar els estudis treballava d’ajudant de farmacia.
Amb el títol a la mà la seva tasca sanitària adopta tres direccions, medecina familiar, investigació i organitzacio, dedicant-hi moltes hores, reservant-ne, però algunes de dedicació ciutadana.

Els primers passos com a metge els donà a Sant Feliu Saserra (Bages), obrint l’any 1911 consulta de Medicina General a Granollers. En el camp de la medicina assistencial fou metge municipal supernumerari, metge forense, subdirector del Laboratori Bactereológic, vocal del tribunal d’oposicions a inspectors municipals de sanitat i director de la subdelegació sanitària de Granollers.


El doctor Alfred Canal, al despatx de la seva consulta mèdica. Granollers, anys 1920. [P Canal]
La categoría científica i la qualitat de les seves investigacions ho palesaren les següents organitzacions:
Primer Congrès de Sanitat Municipal a Madrid, del que en fou secretari i pronuncià el discurs inaugural. Presentà la ponencia “Estadística de morbilidad y mortalidad. Su técnica y su valor.”

Li fou aprovat el Projecte de municipalització de l’aigua, a Granollers.
Congrès de Sanitat a Madrid on hi llegeix la ponència: “Manual del inspector de sanidad”.

Segon Congrès de Sanitat a Saragossa amb la ponència:”L’assistència mèdica en el medi rural”.

Membre  de la ReiaL Acadèmia de Medicina de Catalunya.

 Altres activitats sanitàries:
Funda Policlínica del Vallès (projecte d’assistència mèdico-quirúrgica assequible a tots els estaments socials.

Director de l’Hospital Euskadi de Granollers.
Revista Médico Professional, de periodicitat bimensual.
Activitats ciutadanes:

Presidència del Casino, Junta d’Estudis Histórics de Granollers, Esport Club Granollers, del que en fou fundador.
Era una amant de la història i un estudiós de l’art.
El 5 de gener de 1939 signa conjuntament amb els doctors Lluis Marimon i Delfí Santmartin la darrera acta del Col·legi de Metges de Catalunya. Acabada la guerra fou acusat de maçó, empresonat i condemant a mort. A la presó tenia cura de la infermeria. Sol·licità donar xarles als presos ajudant-los a superar els problemes psíquics i donar-els-hi formació sanitària. Tenia molt d’èxit. La tercera xarla ja no se li permetè. L’aplaudien massa els seus companys de presó. Una demostració de la roïnesa dels vencedors. La condemna i empresonament del Dr.Alfred Canal i Comas demostra a bastament que la qualitat i categoría humana de les persones no era un valor perquè feia miques els valors de l’odi dominant.

Bibliografia:  Vida i obra d’Alfred Canal i Comes (1884-1942) Metge de Granollers. Treball de: Ana Ruiz Herèdia, Neus Salvat Pujol i Judith Sánchez Manubens. (Ho trobareu a internet)