El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimecres, 22 d’abril del 2015

PER SANT JORDI UN LLIBRE I UNA ROSA



La diada de Sant Jordi, una verdadera diada nacional de Catalunya, el llibre i la rosa tenen un protagonisme de rei i reina del Principat. Una diada envejada arreu del món i imitada en indrets tan exòtics com el Japó si no estic mal informat. M’agrada la diada però m’agradaria més que fos protagonitzada per la gent i menys controlada pel diner. No és la meva intenció una crítica negativa d’una compra de llibres regulada per interessos econòmics, sinó que la compra solucionés l’economia des del protagonisme de la gent. Que el autèntics responsables de la compra d’un llibre fossin les aficions de les persones: comprar un llibre perquè el tema m’interessa i no perquè la publicitat ho recomana. Entenc perfectament que existeixen circumstàncies que incideixen molt en les decisions perquè l’autor és un familiar, un amic o un escriptor que em té captivat. La importància del llibre hauria de valorar-se per la seva qualitat intrínseca, per la manera de tractar el tema, per la seva aportació cultural i perquè és un verdader configurador social. No sempre la qualitat de la forma és superior a la del fons i penso que és aquesta la que hauria de prevaldre a l’hora d’escollir. Hi ha autors no massa correctes literàriament però amb missatges extraordinaris. I aquest punt també hauria de tenir-se en compte. Possiblement si la compra d’un llibre obeís més a la exigència de culturització, les eleccions a l’hora d’escollir tindrien una altre tendència. I amb això no vull dir que la qualitat literària no pugui ser el leitmotiv de les compres. El moviment de llibres en la diada hauria de ser l’impuls de l’estabilitat. Llegir cal fer-ho tot l’any, cada dia una estona, perquè l’aliment de la psique precisa continuïtat, no ara sí i ara no. La lectura és l’aliment psicològic, com la vianda és aliment físic i la persona és una integritat físico-psíquica. El llibre i la rosa són el símbol perfecte del ser humà, que té en la cultura la definició de la seva personalitat i en la rosa la de la creativitat. Intel·ligència i voluntat, coneixement i amor, indispensables per assolir la perfecció adequada. Per aquesta motiu la diada de Sant Jordi, és la festa d’un dia, però ha de ser la festa de tota la vida. Cada dia, en el ser,fer i estar, ha de ser Sant Jordi. Un llibre i una rosa, cultura i amor, han de ser sempre raó de ser d’un català. Cada dia de l’any és Sant Jordi.

dilluns, 20 d’abril del 2015

Un llibre fa més, convida a ser lliure

Un llibre i una rosa són més que un símbol, són els fruits que alimenten la il·lusió i el camí que marca la il·lusió és la llibertat. Un poble lector és un poble amic de la independència dels seus ciutadans i d'ell com a poble. Treballar per la lectura és un fer camí per la llibertat perquè el fet de llegir comporta el desig de ser millor com a persona i ajuda a pensar. La primera pregunta és, com sóc jo? Com estimo a mi, als altres i al meu país. I si la resposta és que verirablement estimo, continuem, què faig per demostrar-ho? Ho tenim clar que defensar un dret no és ni dividir, ni separar, ni crear odis? Comprem la rosa i llegim un llibre.