El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimarts, 4 d’abril del 2017

Trens rigorosament vigilats, de Bohumil Hrabal



La novel·la de l’escriptor Txec, ambientada en la II Guerra mundial, m’ha portat intensitat en la filosofia de la guerra amb les imatges de trens rigorosament vigilats per raons de la seva càrrega bèl·lica que palesava els horrors perpretats contra el vençuts o tal vegada per la voluntat de venjar-se eliminant-ne un que esdevè l’ambient de la mort de dos dels seus protagonistes. L’estació i els seus empleats protagonitzen una narració en la que els horrors compaginen amb les ganes de viure. No ha estat per a  mi una lectura fàcil per l’estructura que l’autor li ha donat al seu llibre i també perquè el diàleg em distreia del pensament que m’havia copsat. Una novel·la de la guerra que resumeix en la retirada els efectes negatius i les voluntats positives però que per raons contràries estronquen l’existència. Les darreres ratlles del llibre palesen obertament la voluntat de l’escriptor. “Fins al darrer moment, fins que vaig començar a perdre’m de vista a mi mateix, vaig estar agafat de la mà d’aquell mort, i per a les seves orelles, que ja no hi sentien, vaig repetir les paraules del cap d’aquell tren exprés que havia portat aquells desgraciats alemanys des de Dresden. –Us haurieu d’haver quedat a casa, sense moure el cul de la cadira”. Una expressió definidora dels horrors de la guerra davant el desig de viure.

diumenge, 2 d’abril del 2017

Ómnium Cultural de Parets del Vallès




La Sala Basart de la Cooperativa, amb un significatiu ple, palesava la voluntat de la  població vallesana de treballar pel país fent més visible i enriquidora la cultura de Parets del Vallès. Ple extraordinari i significatiu amb un projecte globalitzador per solidari i d’agermanament entre cultures. La presència del President d’Òmnium del Païs i del President del Vallès Oriental oficialitzaven la trobada que significava la creació d’un nou grup de treball a la Comarca del Vallès Oriental. Dels seus inicis els anys seixanta del segle passat a la realitat dels nostres dies, l’entitat ha experimentat un creixement il·lusionador esdevenint capdavantera a nivell cultural i social. El grup de treball, organitzador de l’acte, palesà voluntat de treball com a factor de convivència ciutadana i promotor de la cultura catalana donant-se la mà amb totes les cultures, d’una manera especial i més directe amb les que conviuen a Parets del Vallès. Els parlaments dels respresentants del Grup de Treball de Parets i els dels dos Presidents, el nacional i el comarcal, palesaren amb molta claretat saber conjugar la defensa i promoció de la cultura catalana, especialment l’idioma, en una convivència solidària amb totes les altres que conviuen a casa nostra. Òmnium Cultural a Catalunya compta amb 60.000 associats, i al Vallès Oriental amb 6000. Realitat esperançadora a tots nivells i també en el polític per a una Catalunya lliure i plena, donant la mà a tothom sense excloure ningú però sense renunciar a cap dels seus drets, també el de la independència. La presència de regidors de l’Ajuntament evidenciava la benvinguda de la població, que com manifestà el regidor de cultura era una població oberta, citant la tasca del Niu d’Art Poètic en les escoles promocionant la poesia. Referència que des d’el Niu d’art s’agraeix, com també la voluntat manifestada en les converses durant el brindis, de col·laboració de les dues entitats en el foment de la cultura literària de la població. Un acte de posada en marxa d’un grup de treball d’una entitat que al Vallès Oriental hi existeix des d’el primer dia de la seva fundació als anys seixanta del segle XX i que gaudeix des de les darreries dels vuitanta d’una Festa Literària de les lletres catalanes, que enguany se celeebrarà el mes de novembre, coincidint amb el centenari del naixement de dos dels seus introductors a la comarca, Ramon Casanovas i Jaume Camp. Des d’el Niu d’art donem la benvinguda al Grup de Treball d’Òmnium Cultural de Parets i serà un plaer celebrar amb ells el nou impuls cultural i social que rebrà la població vallesana.